Posts

SEWA BARANG KAWEN

Image
Veil yang saya pakai masa nikah
210717

Veil pink belacan yang di pakai masa sanding
220791

Bunga tangan 
& Crown 
handmade by Mak cik Kesayangan
220717


Bunga tangan Handmade by Mak Cik Kesayangan
220717


dulang hantaran Handmade by Mak Cik Kesayangan




Contact: Amalina
Number phone 0197304626
ps: serius sewa only.


Half of Deen

Image
Assalamualaikum.
Alhamdulilah.
Selesai dua-dua majlis.
Belah saya dan lelaki.
22 Julai dan 29 Julai.Segala puji bagi Allah.
Yang Mengaturkan Dua hati ni.Yang Menjalinkan Dua buah keluarga ini.Terima kasih yang tidak terhingga untuk kedua2 keluarga yang menyokong dan membantu untuk memastikan kedua-dua majlis berjalan dengan lancar.Tiada balasan yang dapat dibalas Moga Allah sahaja yang membalas setiap kebaikan sama ada nampak atau tidak nampak.For my other half.Muhammad Haikal.Perjalanan kita baru sahaja bermula.Perjalanan kita baru sahaja ingin membina.Masih jauh lagi.Masih banyak lagi perkara yang perlu kita belajar.Proses taaruf kita itu sepanjang hayat kita.Semoga ikatan yang suci ini dapat memandu kita menuju ke Jannah NYA.Biznillah.

Nasihat Imam Ahmad for his son.

Imam Ahmad ibn Hanbal (rahimahullah) gave the following advice to his son on his wedding day: Dear son, you will not attain good fortune in your home except by 10 characteristics which you show to your wife, so remember them and be enthusiastic in acting upon them. 1. & 2. As for the first two; women like attention and they like to be told clearly that they are loved. So don’t be stingy in expressing your love for your wife. If you become limited in expressing your love, you will create a barrier of harshness between you and her, and there will be a decrease in affection. 3. Ladies hate a strict, overcautious man, yet they seek to use the soft vulnerable one. So use each quality appropriately. This will be more appealing for love and it will bring you peace of mind. 4. Ladies like from their husbands what their husbands like from them, i.e. kind words, good looks, clean clothes and a pleasant odour. Therefore, always remain in that state. 5. Indeed, the house is under the sovereig…

Kenapa hendak berkahwin?

Image
Kenapa hendak berkahwin?
Assalamualaikum..saya rasa topik ini sangat menarik minat pembaca.
Sebelum itu saya ingin meminta maaf sekiranya post ini kemungkinan tidak mampu menyamai dengan UUM or confession BM or dll..Kerana penulis sendiri belum mengalami fasa ini.untuk bercerita lebih lanjut mungkin tidak mampu untuk memuaskan semua pihak.
Baru2 ini saya ada terbaca seorang ikhwah (akhi) post mengenai kenapa hendak berkahwin..
Saya mengikuti tarbiah ikhwah ni kerana sy merasakan fikrah islamnya sama..ikhwah ini juga bakal melangsungkan walimah nya tidak lama lagi..dan sy pasti ikhwah ini sangat berdebar2 untuk melafazkan ijab dan qabul nya.sy doakan dipermudahkan urusan beliau.
Apa yang sy tertarik adalah bagaimana dia menjawab soalan2 dri masyarakat yang sngt mengambil berat terhadap sesuatu perkara sesuai dengan cntohnya soal kenapa kita hendak berkahwin..
Mungkin jawapan2 yang keluar dari mulut kita adalah 'sy dah lama kenal dia''dah smpai jodoh' or dia lebih faham …

Luahanku..

Image
Assalamualaikum.
tinggal 20 hari lagi sy bertukar fasa.sepanjang berada di sisi orang tersayang especially keluarga.banyak perkara sy melakukan perubahan apabila melihat orang2 disekeliling .
banyaknya sy perlu belajar.yer hidup ini adalah learning proses untuk menuju Dia.
Alhamdulilah dikurniakan keluarga yang sangat memahami dan willing untuk membantu.
Kadang2 pernah sy pernah terbayang apa yang akan berlaku sekiranya mereka tiba2 tiada dalam hidup sy.pasti sy belum sedia untuk menerimanya.Sy selalu doa supaya Allah tarik bila mana sy sedia.
Mereka adalah tarbiah sy.
Mereka adalah orang2 yg kita nk jumpa balik kat syurga.
Luahan ku adalah pada Allah sahaja.
Allah sahaja yang berhak kita luahkan.
Benar.
Tetapi manusia lebih suka luahkan kepada medan sosial.
Ye saya tidak nafikan sy menggunakan blog sy untuk luahan2 sy secara tidak langsung.
Mintak maaf yer sy jugak hamba Dia dan manusia yang banyak dosa yang berusaha untuk jadi lebih baik.Sy nak share satu ayat yang sy jumpa insyallah menjadi p…

Dunia akhirat

Image
Tinggal beberapa hari lagi kita bakal meninggalkan ramadhan..
Sedih ,sebak, gembira, takut ,pengharapan.
Mintak dengan Allah supaya kita dapat bertemu ramadhan akan datang.sebab kita tidak tahu adakah kita dapat berjumpa ramadhan akan datang atau tidak.
Sejujurnya saya berasa sedih sebab sy tidak dapat beramal dengan sebanyak2 nya..tilawah saya hanya smpai juzuk ke berapa sahaja.tetapi itulah bukan muhasabah sepanjang ramadhan kali ini.
Tetapi bagaimana hati kita dengan ramadhan kali ini.masih sama atau kita rasa hati kita sebersih2nya..masyallah..
Sepanjang ramadhan kali ini banyak sungguh perkara yang perlu dimuhasabahkan..
Bukan mudah untuk kita menghadapi fasa selepas ramadhan.
Gambar dibawah ini adalah mereka2 yang banyak memudahkan urusan sy 6 bulan ini.sy doakan mereka syurga di sisiMu.Amin

Al ikhlas

Assalamualaikum..
10 terakhir ramadhan..
Begitu cepat masa berlalu..
Semoga Allah terima amalan2 kami sepanjang bulan ramadhan.
Ramadhan kali ni betul2 mendidik hati n nafsu.
Melazimi ayat2 NYA.sentiasa mengharapkan keampunannya..
Bulan ramadhan lah Allah ganjari bnyak pahala dan tiada hijab untuk berdoa kepadaNYA.
Walaupun hambaNYA sering kali leka dan tidak ambil peduli tentang mnjadi hamba dan khalifahnya..
Saya nk kongsikan sedikit mengenai salah satu surah yang sering kita bce mungkin dlm solat atau setiap kli kita ingat iaitu surah Al -Ikhlas.
Saya ada melihat sebuah video di mesir dimana seorang wartawan telah membuat survey mengenai apa pendapat mereka tentang surah2 di dalam Al quran.
Dan sangat memeranjatkan apabila kebanyakan nya tidak mengetahui apa itu surah Al ikhlas.
Sangat sedih apabila kita sebagai muslim tidak cakna akan kitab yang sepatutnya menjadi pegangan kita sehingga akhir hayat kita.
Kadang tu rasa x mampu untuk share semua bnda dengan orang sekeliling.
Adakah…