Posts

Showing posts from June, 2015

Madrasah Ramadhan

Image
ASSALAMUALAIKUM Allah masih hidupkan kita sehingga saat kita untuk bertemu dengan ramadhan pada tahun ini. Moga Allah tetap menghidupkan hati-hati kita pada bulan ramadhan kali ini. 10 hari kita telah berpuasa.moga momentum kita sentiasa istiqamah hingga ke akhir madrasah selama sebulan ni.
Kita sangat familiar dengan ayat Al quran tentang puasa 2: 183
'Wahai orang yang beriman,telah diwajibkan ke atas umat sebelum kamu untuk berpuasa bagi mencapai TAQWA.'
The purpose Allah mention untuk mereka yang tahu dan faham kenapa mereka berpuasa.
Dan apabila kita sebut TAQWA hanya kita dengan Allah sahaja tahu betapa TAQWA kah kita sepanjang madrasah selama sebulan ni.
Dan sebulan ni lah Allah memberi banyak sangat nikmat kita dari kita start puasa sampailah berbuka.
Moga kita sama2 mengejar ganjaran2 yang ALLAH nak bagi sepanjang madrasah selama sebulan ni.
Ni panduan yang boleh kita follow untuk kita lebih OSEM dan COOL di bulan ramadhan.
*doakan saya jugak*

Ijazah INI

Image
Alhamdulilah Alhamdulilah Alhamdulilah
Syukur pada Allah.
atas nikmat ini.
Sungguh banyak nikmat Allah bagi sehingga saya dapat memegang ijazah ini.
5 tahun setengah.
5 tahun itu jugak aku belajar sesuatu bukan sekadar ijazah yang perlu di genggam tetapi mengenal
Ad Deen (mengenal kembali siapa pencipta kita) dan islam itu sendiri amat bermakna dari ijazah ini.
Moga Ijazah ini bukan untuk diri atau dinding2 perhiasan di rumah. tetapi for UMMAH.

Antara Ijazah dan Risalah aku memilih kedua2nya untuk hidup  sebagai abid dan khalifah 2:30 51:56
Lets prepare for Ramadhan Goal

Ar-Rahman Ar Rahim

Sifat Ar Rahman dan Ar Rahim ALLAH..

Lama sangat x menulis.rasa macam bru di ingatkan untuk menulis sesuatu yang boleh memberi kesan kepada manusia yang membaca.

Manusia itu sering kali lupa leka alpa dan seangkatan denganNYA.

sebab itu lah di beri peringatan dan peringatan untuk kita di ingatkan kenapa hidup kan dunia ini.

dan semestinya kita sangat familiar ayat 2:30 dan 51:56.
dan kita claim x nak jadi robot.maka kita pun beriman dengan ayat ni.

Baru ni ada pergi MABIT (malam membina iman dan taqwa)
Terkesan sangat part bila mana seorang ukhti share pasal Ar-Rahman dan Ar-Rahim nya ALLAH.

kadang2 persoalkan kenapa eh dulu masa bawak adik2 x pernah share benda ni.
Dan ssangat best bila dapat on the right time ALLAH bagi.

Allah tau kondisi hambaNYA.

Sifat-sifat Allah ada 99 tetapi kita sendiri tak berapa nak faham kan.just baca Asma-Ul-Husna
Teringat masa belajar MRSM setiap pagi dibacakan sebelum masuk ke kelas,
tetapi bila kenal dnt ni baru rasa Allah tu sangat dekat dengan kita..…