Posts

Showing posts from June, 2016

Tumuhat

Lately...

i attend this beautiful program as we call it daurah.

Daurah is equal to attend course of islamic thing.

but its more than that actually.

when you attend this daurah you fell like energetic than before.

like charging the phone when your battery is weak enough.

I realise something when..

One of sister make me realise of something.

its about TUMUHAT.

What is TUMUHAT?

Tumuhat is when you obses with something.

Lets say you are admiring of  someone which is an artist
You will follow his or her schdule IG,FB,TWEETER,DLL.
Something like that.

But please
Ask yourself What is your TUMUHAT?your OBSES?

Its really clear when you know the purpose of life.
you know what ALLAH wants from you.
you know what you should give to ALLAH. our Lord our Mighty our Rabb.

Then if your Tumuhat is JANNAH
then you should aim for HIGHEST JANNAH.

make it your tumuhat is clear and act like you aim for your tumuhat.

Among the believers are men who have been true to their covenant with ALLAH.they have gone …

Choices

Image
Lately..
Dari dulu lagi nak share pasal pilihan.

kenapa pilihan ni penting ye?

Dan pilihan ni selalu dikaitkan dengan manusia untuk memilih.

Dan kenapa manusia itu perlu memilih?

Supaya manusia tu tau kenapa dia memilih sesuatu tu berdasarkan reason2nya.

Analoginya mcm ni.

kita pilih untuk makan KFC dari makan nasi campur atau pizza hut

Reason kita pilih KFC sebab

1.mengidam nak makan ayam
2.teringin (bukan sama dengan num 1)
3.dah lama x makan KFC (reason ni paling kukuh)
4.senang boleh order take away.
5.xda pilihan memang nak KFC.

Reason diatas mengukuhkan kita nak makan KFC jugak at last.

tapi perasan tak setiap reason-reason kita berdasarkan apa yang pilihan kita.

KE x perasan?

Sebenarnya perasan atau tidak perasan kita selalu berperang dengan setiap pilihan.

pilihan
nak makan apa?
nak makan kat mane?
nak masak apa?
nak buka puasa apa?
nak pakai baju apa?
nak pakai baju warna apa?

Dan nak tinggalkan persoalan untuk fikirkan

Dalam hidup kita pun sebenarnya Allah memberi kita  pil…

The world never ends..

Image
DAY 4 of Ramadhan.

mood masih bercuti.
tetapi hati saya x cuti.

Yes we are lucky because we have ALLAH.

someone has share something to me today.

"Akak,dunia ni kejam kan?"

i was like terkejut sebab y she said like that.
then i asked y you said like that?

bagilah contoh kenapa dunia ni kejam?

she said

"kalau x, bijak abislah contoh kita buat kerja tapi sebab x tahu nak explain, padahal macam nak mati buat kerja jadi dapat markah rendah xpandai cakap (present) pastu examiner tu x abes hentam benda yang xda dalam objektif! kalau orang tu x bijak ,matilah kena penyek"
i take a breath..
kept calm.
istigfar.
so what will i give this answer to my someone that i care

then i answer

akak rasa orang skang nak kita pandai cakap baru orang nak pandang kita
baru markah kita boleh tinggi
memang x adil bagi kita
tapi sampai bila benda x adil ni akan habis?

tinggalkan persoalan untuk dia berfikir

then i continue wif

dengan

SABAR dan SOLAT je kita mampu...sebenarnya..


sebab kita pun…

How lucky we are.

Image
Ramadhan tiba.
Ramadhan tiba.
Ramadhan tiba.
Ahlan Wasalan ya Ramadhan

Hai lah blog lamanya x tulis something,...
tapi ada ke orang nak baca?
question back.

Dulu bila dapat something best dalam hidup which is "tarbiah"
Satu perasaan yang merasuk dalam jiwa
apabila nak share semua benda yang kita dapat.

This is medium.
tapi bila dah ada blog ni
sepatutnya kita kena tahu lah fungsi dia untuk apa kan.

Moga Allah redha.

Ok,Aseef untuk yang tertunggu2 nak update pasal ramadhan.
Apa yang special sangat pasal Ramadhan ni.

Dalam banyak2 bulan Y ALLAH choose kita untuk bertemu ramadhan?
Sebab dalam bulan ni adalah Hadiah Allah nak bagi untuk Hamba Dia.

Which is ?

Us.


This ayat Allah dah cakap kalau kita puasa sebab Allah .Allah nak suruh kita jadi orang yang  bertaqwa. What the meaning of taqwa? Taqwa tu maksud nya ialah berhati-hati or memelihara. kenapa mesti memelihara? Memelihara hati.  memelihara perbuatan. memelihara nafsu.
Susah sebenarnya nak jadi orang yang bertaqwa tuu. ta…