Posts

Showing posts from January, 2013

Jpp dan di mana posisi KITA?

Assalamualaikum dan salam ukhwah fillah.
tetiba saya tergerak hati untuk menulis pasal JPP dan secara tidak langsung boleh menarik orang lain yang baca untuk mengundi saya sebagai calon JPP..woha..
saya pasti isu2 ini sering berlaku di ipta atau ipts .hebat di perkatakan
tapi tidak di institut pendidikan guru kampus rajang..macam angin sepoi2 lalu je.
sumpah saya sudah menjangkakan bahawa tiada sambutan untuk mewakili jpp pada tahun ini.

faktor2 kenapa saya mengatakan begitu ye

1. JPP tiada kuasa .

JPP tiada hak bersuara.Malah menjadi hamba abdi kepada HEP. terbukti apabila saya melihat rakan2 sekelas saya yang memgang jawatan tertinggi JPP tidak mempunyai kuasa untuk mempertahankan hak pelajar.ibarat mencucuk hidung lembu  (lupa peribahasa).tidak zaman se gah geng2 yang pernah mempertahankan hak2 pelajar.dan usaha mereka nampak hasilnya

2. Ambilan Pelajar tiada dan Pelajar sangat Sedikit

saya tak tau apa agenda di sebaliknya tiada pengambilan akan di ambil.kemungkinan ada tapi tak r…

TANGGUNGJAWAB lebih banyak dari MASA

Assalamualaikum. “TANGGUNGJAWAB KITA LEBIH BANYAK DARI MASA YANG ADA” Zaasss… Memang ayat ni terkena kat diri. Kalau dahulu saya hanya tahu saya seorang anak, saya seorang pelajar ,saya seorang pelajar yang menganut agama islam, saya seorang bakal guru. Tapi saya baru sedar yang saya sebenarnya seorang ABID dan KHALIFAH. Kalau dahulu saya hanya fikirkan untuk diri sahaja. Sekarang ni saya kena fikir untuk orang lain jugak.I have to do something wif ummah Kadang2 saya rasa down bila saya x dapat jumpa adik usrah yang selalu saya mesej. Saya sedih rasa nak nangis bila adik kesayangan mesej “akak x bagi tau pun akak x dapat datang” ALLAH nak kita rindu lama-lama baru kita leh jumpa kan. Setiap masa saya fikirkan tentang mereka adik2 yang saya bawa.saya mintak ALLAH bagi kekuatan untuk saya bawak mereka.dan mereka memerlukan saya untuk mentarbiah mereka kepada ALLAH. Sungguh saya sayangkan mereka kerana ALLAH. Saya ada 2 tahun sahaja di sini. Saya tahu saya x cukup masa dah Saya sedar saya x boleh main-…

OSEM day

Assalamualaikum. OSEM day Kalau cerita satu persatuapa yang berlaku hari ini memang ALLAH dah rancang.
Kak aina: for the nikmat tht Allah never failed to give me every second in my life...
for the tests tht Allah has thrown my way..Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah..

"Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: “Kami beriman”, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta."

[al-Ankabut, 29:2-3]

#suka duka bersama buat kita terlalu dekat denganNYA..terasa nikmatnya ukhwah fillah.. asif dan syukran utk berjuta-juta lemen kali kpd antunna..Allah, hanya Allah yg membalsnya..
setiap apa yang kita rancang belum tentu Allah bagi. Setiap apa yang kita lalui ada sebab ke…

tautan ukhwah bintangor

Image
"Berangkatlah kamu baik ringan maupun rasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan jiwamu di jalan ALLAH.Yang demikian itu adalah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui"     At-Taubah: 41

taaruf 

                                                                            iman dan amal



                                                                   berehat mengambil gambar



                                                                        sharing sebentar

                                                      ukhwah itu indah apabila kerana ALLAH

                                                                      ibrah permainan




                                                                      sangkar dalam burung

                                                                   bulatan cinta kami

tujuh belas hari bulan satu tahun dua ribu tiga belas.
sesungguhnya ALLAH tahu apa yang terbaik untuk hambanya.
saya tahu ALLAH tengah menguji saya
saya tahu selamanya berada di jalan ini tidak sememangnya manis

saya kena check balik hubungan dengan ALLAH macam mana.
hati kita
anggota kita
akal kita
adakah betul2 untuk DIA?

situasi:
seorang ukhti ni sangat semangat nak jumpa adik2 yang dia bawak. tapi di sebabkan beberapa kekangan dari segi komitment dia dengan benda lain. dia terpaksa korban kan diri dan memberi peluang ukhti2 yang lain untuk bawak.

terkenang balik bila mana muroobi kita dulu bawak kita punyalah sabar kan
sabar dengan kerenah kita yang x paham2
sabar dengan peragai kita x ubah2
sabar dengan masa kita yang x pernah sama.

pelempang hati:

nak dapat tarbiyyah yang hebat?

ikut usrah.
dan bawak usrah.

then kita akan rasa apa yang murobbi kita pernah rasa dengan karenah kita.

kalau murobbi boleh bersabar dengan sikap kita, then kenapa kita ni, tak boleh bersabar dengan sikap mu…

Sang Robot

Image
Assalamualaikum. alhamdulilah. nikmat ukhwah dan islam itu masih terasa sehingga hari ini.
Hari ini berbulatan gembira bersama adik2 dan kakak2 tersayang.
sebenarnya tak prepare sangat untuk bulatan minggu ni, mungkin ALLAH nak bagi something tarbiah yang saya perlu prepare dan setiap benda kita buat perlu ada hadaf (objektif) supaya kita tidak akan lost .

saya buka folder video .
dalam hati saya terdetik banyak betul video yang saya tak terSHARE dengan mereka.

terjumpa satu video pasal ROBOT.

sejujurnya saya pun baru melihat video tersebut.
dan saya pasti mesti ada mesej nak di sampaikan.

bertepatan dengan ayat

Al Baqarah;30 Az-Zariyat:56

Alhamdulilah, saya merasakan seronok berada di dalam lingkaran tarbiah
kerana saya merasakan sebelum ini tidak semeriah sebelum-sebelumnya.

dalam tarbiah ada yang pahit, ada yang manis, ada yang tawar
LUMRAH ia bergantung pada kita untuk mencorakkannya.
begitu jugak dengan kehidupan kita.ada turunnya ada naiknya.

tetapi selagi kita tahu tujuan hidu…

Ukhwah kita kerana apa?

Image
Ukhwah itu perlu kerana ALLAH Saya selalu berdoa kepada ALLAH
‘YA ALLAH, berilah hidayah kepada mereka yang aku sayang ,berilah hidayah kepada mereka yang memerlukan tarbiah MU’ Lepas usrah dengan Kak Naq tetiba dapat kekuatan bila mana kita membawa adik2 kepada ALLAH, kita mesti menjaga hubungan kita dengan ALLAH.Sebab apa? Sebab bila kita nak sampaikan something yang boleh touch hati mereka, hanya ALLAH sahaja yang boleh buka hijab tersebut.Mintaklah pada NYA ,Menangislah untuk mintak pada DIA, Merataplah kepada DIA.Sebab ada satu ayat Al-Quran yang boleh wat saya touch
Therefore Remember ME (ALLAH), I will remember you, And be thankful to ME (ALLAH) and do not be ungrateful to ME (ALLAH) Al-Baqarah: 152Macam masih terngiang lagi program2 HAMKA masih terngiang lagi program2 yang saya ikut time cuti.Penangan program betul2 memberi kesan pada saya.Dan saya rasa tidak patut hanya saya sorang je rasa.Bila jumpa adik2 kesayangan ni, tiba-tiba saya rasa saya perlu untuk membawa mereka kepada …

Semester Baru

Semester baru .Azam Baru.Post masih lama.
susah betul nak cari masa untuk menulis di sini.

Demi  Masa.Sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian
Kecuali mereka berpesan-pesan kepada kebenaran dan kesabaran.

Al-Asr 1-4

Semester 5 sudah.kalau di ikutkan hampir 3 tahun berada di bumi Rajang (bumi tarbiah)
Adakah kita tergolong dalam golong yg bekerja? tiba-tiba kan.
tapi tu la saya dapat bila saya pergi HAMKA.
saya perlu berkerja lebih keras lagi.sebab saya perlu untuk bergerak dan bergerak.
kenapa saya perlu bergerak ??? saya bergerak dengan kefahaman yg saya perlunya menyumbang sesuatu untuk ummah.
dan saya kena banyak fikir untuk orang lain.bukan untuk saya sendiri.
Hmmm.
 hal nahnu qaulun amaliyun???

saya rasa saya belum all out untuk D besar.
bila baca status akhowat yg semangat berkobar2 nk menegakkan islam itu balik.
saya pun patut semangat mcm mereka..

kdg2 rasa nak quit pun ada.tapi bila fikir kalau sy quit saya xdpt apa pun.malah lebih teruk dari itu.
kdg2 anak2 yang kita …