Posts

Showing posts from 2016

Pursue my study

Image
Sejak saya habis belajar dan mula bekerja.
saya sudah niatkan ingin sambung belajar.
saya tahu ini bukan mudah untuk orang yang bekerja menyambil belajar.
its really though decision.

dan tiba-tiba Allah seakan memakbulkan doa saya apabila peluang yang ditunggu-tunggu telah tiba.
tetapi sangat menguji kehendak dan keinginan saya.
Allah benar-benar menguji pada ketika saya ingin membuat keputusan dalam hidup.
tidak kira apa sahaja keputusan yang bakal merubah hidup seseorang itu pasti mencabar buatnya.

Im going to be ask by Allah if i do not perform well what i should be.
Setiap manusia ada matlamat nya kenapa berkehendak untuk melakukan sesuatu yang bakal merubah hidupnya.
do for the sake of Allah or for the sake of Ummah or just myself
oh Allah please help me through it.

n i really need saport from all of my beloved.
family, ohana, laicies.my harun.
jazakillah for always saport.
tapi saya perlu berbincang dengan beberapa orang yang sy percaya untuk pursue my study.
istikharah dan ist…

Menulis

Saya suka sangat menulis.
menulis ini sebenarnya dapat menceritakan segala-segalanya tentang apa yang kita mahukan.
menulis ini jugak dapat memberi sahaja apa pendapat mengenai sesuatu isu.
menulis ini jugak salah satu melatih diri untuk berinteraksi dengan pembaca.
menulis ini jugak membawa kita kekuatan untuk terus menjalani kehidupan-kehidupan.
menulis ini perlu minat.
menulis ini jugak mampu memberi kehidupan yang baru kepada pembaca.
dan
menulis ini jugak perlu dari hati.
supaya ia sampai kepada hati pembaca.






Muhasabah 2016

Muhasabah
Kadang-kadang apa yang kita rancang belum tentu Allah kurniakan.
kecewa.
sedih.
perkara biasa yang sentiasa akan berlaku.
tetapi

Alhamdulilah kerana genap dua tahun saya berjaya mengharungi fasa bekerja dan fasa duduk rumah family.
sangat mencabar dan menguji emosi sendiri.
kadang-kadang selalu terfikir kenapa Allah selalu uji dengan perkara yang sama.
dan jawapan itu aku sandarkan hanya pada Allah kerana Allah akan menguji di setiap kelemahan-kelemahan kita.dan smpailah Allah membersihkan diri kita dengan ujian tersebut.
dan sebab kita ni hanya
.hamba Dia.

2:286

Allah does not charge a soul except [with that within] its capacity. It will have [the consequence of] what [good] it has gained, and it will bear [the consequence of] what [evil] it has earned. "Our Lord, do not impose blame upon us if we have forgotten or erred. Our Lord, and lay not upon us a burden like that which You laid upon those before us. Our Lord, and burden us not with that which we have no ability …

SEJARAH YANG DIBUTAKAN

sejarah yang dibutakan tema jaulah saya baru-baru  !  !  !  !   !  !   !  !   !   !  !  ! Kenapa saya kata dibutakan? sebab ada manusia yang tidak tahu kenapa kena belajar sejarah atau orang yang mereka cipta sejarah yang palsu. contoh sejarah yang kita belajar dari dahulu sampai sekarang hanyalah bergantung pada buku teks sejarah tingkatan 4 or 5. tetapi hakikatnya sejarah itu pasti akan berulang atau pun kita yang bakal mencipta sejarah itu seperti mana orang terdahulu. saya nak cerita baru-baru ni saya dan beberapa sister fillah telah berjaulah di sebuah tempat untuk mengetahui apa yang telah berlaku ditempat itu.kerana tempat tersebut begitu terkenal di dalam buku teks sejarah kita dan tempat bersejarah tersebut kini menjadi tempat pelancongan.
Sejarah bermula... Yes.Kota A Famosa yang hanya tinggal sejarah untuk org datang ambil gambar tanpa tahu maksud disebalik kota A famosa.. Hasil dapatan sy pergi bersama sister fillah sy merasakan tertipu nya dengan sejarah barat yang telah…

tadabur alam berpisah tiada

Assalamualaikum.
just want to share something.
baru ni trip family ke pulau tioman.dan memang niat untuk sahaja aku pergi trip untuk melihat keindahan dan ciptaanMU.
selama 3 hari kat sana.terima kasih kepada aiza family yang sanggup melayan kerenah 5 pelancong nih.
aktiviti 3 hari kat sana sangat lah pack dan xda masa nak rehat yang lama-lama.
the best thing i want to share perasaan yang sangat bersyukur dan rasa banyak sangat nikmat Allah bagi semasa 3 hari kat pulau tioman.
The people, The food,and the struggle of the people and remind me of Sahabat which is Abu Dzar.(kena google sendiri).

Sesuai dengan kesukaan sy berjalan jalan sambil mentadabur alam.,suka kepada yang semula jadi.dan merasakan alam ini turut bertasbih dan tunduk dan patuh .mereka ini jugak islam yang tiada pilihan membuatkan sy berasa bertuah dan bersyukurnya mendapat tarbiah direct from ALLAH through all this.
Alhamdulilah
Alhamdulilah
Alhamdulilah.

melihat dengan kacamata yang berbeza .melihat gunung,laut,ikan…

AL F.A.T.I.H.A.H

Mungkin post ini akan mendukakan perasaan sesiapa yang membaca apabila membaca tajuk nya ialah Al Fatihah. Mungkin sahaja kita sudah biasa mendengar Al Fatihah ini setiap kali kita mahu memulakan sesuatu perkerjaan atau sering kali membaca surah Al Fatihah setiap kali solat. Al fatihah untuk orang yang baru sahaja meninggal dunia. Tapi bagi saya Al Fatihah yang saya dapat dan akan cuba praktikkan apabila kita memahami apa sebenarnya ALLAH sedang memberitahu kita melalui surah ini.dan bagaimana Al Fatihah ini mampu mengubah Rasulullah dan sahabat apabila menerima surah ini.
Dan kita as a islam insyallah muslim sepatutnya improve diri becoming better muslim and daie(dakwah people).
Ayat 1- ayat 3 surah Al Fatihah adalah menunjukkan bagaimana Allah itu mempunyai sifat2 Rahman dan Rahim Penguasa terhadap Alam dan Agama Dia.dan kita as hamba sepatutnya berasa syukurnya ALLAH mempunyai sifat2 yang sangat memelihara hambaNYA. sebab tujuan hidup kita hanya jadi hamba dan khalifah di atas muk…

H. O .P. E.

H.O.P.E.

Harapan.
Nak sangat cerita pasal harapan.x tau kenapa.
Kalau kita dengar ayat ni apa lah agaknya perasaan kita ya?
Yes.Boleh jadi harapan untuk kita sentiasa pandang ke hadapan.
Boleh jadi harapan yang masih lagi tinggal untuk kita hidup kat atas dunia ni.
Boleh jadi harapan itu maksudnya kepercayaan yang mana kita pegang selama ini.

Adakah kita masih ada harapan?

atau masih mengharap ada peluang-peluang yang kita cuba harapkan.
Percayalah.
akan suatu saat nnt kita rasa macam xda harapan untuk berada di sini.
atau kita merasakan tiada harapan untuk terus bernafas di atas muka bumi.
atau masih lagi berkira-kira adakah layak aku terus memberi harapan.

Banyak sangat benda yang berlaku menyebabkan diri sendiri tidak mampu menyatakan harapan pada diri dan orang lain.
Sejujurnya sedih sangat dengan perkembangan diri.
Banyak sangat tidak mampu untuk menyumbangkan sesuatu untuk orang lain.
Banyak sangat tidak rasional dengan apa yang berlaku.

Allahu.

Mohon doa semua untuk terus bern…

O H A N A

Image
Ohana means F A M I L Y

Mama (murobbi) , my Hajar, my Aan ,  my Yaa

They are my truly family.
sorang bakal doctor
sorang bakal ahli fizik.
sorang bakal ahli biology
sorang bakal HO (doctor)

Setiap minggu akan berjumpa.
kadang2 tu dua,tiga kali jumpa dalam masa seminggu.
untuk borak2 tentang keadaan diri, cerita hal peribadi,bangkitkan iman yang kadang turun dan naik,fikir masalah umat,gaduh2 manja kdg2 tu boleh nangis sama2.
sungguh anehkan.
Memang aneh.tapi itulah kami.
Berjumpa hanya kerana Allah dan berpisah pun insyallah kerana Dia jugak.
Ya ALLAH
sejujurnya rasa sangat bulatan ni lebih dari hubungan keluarga.
its remind me of adik beradik laicies yang selalu di hati.

*kak long, acik,ucu, adik. che. adik beradik laicies yang sentiasa dihati


 my hajar n my aan
yaa, hajar , my mama
*masa ni jaulah kat melaka,masa ni jer gambar yang diambil kat masjid selat. *jaulah-jalan2 cari ALLAH.
Terima kasih ALLAH. kerana meminjam mereka untuk saya. merekalah pinjaman yang terbaik yang saya ada. mo…

25 Tahun

Image
Alhamdulillah
25 Tahun.

Bermakna sangat umur tu its remind me of Rasulullah berkahwin dengan Khadijah pada umur 25 Tahun.
25 Tahun jugak Allah dah besarkan kita.
25 Tahun jugak Allah dah beri kefahaman agama.
Ada apa dengan 25 Tahun.
Hanya sekadar nombor umur tetapi itu tidak membataskan diri untuk terus beramal.
Moga dengan penambahan usia
Moga hati lebih tawaduk
Moga diri semakin matang
Moga jadi abid dan khalifah yang terbaik.



Terima kasih to my mum my abah,mommy and mama (murobbi), adikberadik laicies, usrahmate,katibahmate,adikberadikseibusebapapartnerteamskk, for the wishes.

Doa-doa anda amat bermakna buat diri ini.
Moga Allah balas setiap pengorbanan dan bersabar dengan manusia bernama amalina.

Jazakillah for everything

I love all of you because of ALLAH
ps:sambut dengan usrahmate terharu sangat2

Belajar lah

Belajarlah untuk menerima sesuatu ujian.
Belajarlah untuk redha dengan ujian
Belajarlah untuk menerima pandangan orang
Belajarlah untuk berlapang dada dengan manusia
Belajarlah untuk melepaskan sesuatu yang engkau suka
Belajarlah untuk berpuas hati dengan setiap apa yang Allah telah aturkan.
Belajarlah untuk berakhlak dengan manusia dikala engkau terluka
Belajarlah untuk memaafkan dari menyimpan dendam
Belajarlah untuk tetap setia dengan apa yang Allah sedang rencanakan.
Belajarlah untuk tidak menyusahkan orang.
Belajarlah untuk tidak menyakiti hati orang.
Belajalah untuk sentiasa positif
Belajarlah untuk membuang sifat2 negatif dalam diri.
Belajarlah untuk sentiasa mengharapkan pengampunan dari Allah.
Belajarlah untuk menyantuni manusia disekeliling mu.
Belajarlah untuk menghargai mereka yang telah banyak berkorban untuk mu.
Belajarlah untuk membuka hati untuk menerima tarbiah dari Allah.



Ya ALLAH yang membolak balikkan hati,moga ditetapkan hati ,agar tidak goyah
dan sentiasa mengha…

Figura part2

Assalamualaikum. Lately banyak sangat benda Allah uji. Allah uji dengan emosi sendiri. Allah uji jugak dengan kerja. Allah uji jugak dengan family. Allah uji dengan Ketidaksabaran.
Banyak sangat Allah uji sampai tak boleh tahan rasa macam nak block orang yang buat kita stress Banyak sangat Allah uji sampai rasa nak left semua group yang ada. Pastu nangis sorang2 bila balik kerja. tu lah selalu apa yang mampu saya buat.
Kecian dekat orang yang disekeliling lah sebab x berapa nak layan sangat. Kat murobbi dan usrahmate yang x sanggup pun nak share dengan mereka. tapi tulah  ALLAH uji tu tanda Dia sayang kat kita. Allah uji tu tanda Dia nak kita mengadu dengan Dia. Allah uji tu sebab kita makin jauh dengan Dia. Allah.malu sungguh. Terima kasih Ya Allah kerana bersabar dengan hamba Dia..
Allah rindu sebenarnya.
saya ada terbaca buku ibadah sepenuh hati 
part DOA page x ingat
ALLAH tanya kepada Jibril : Wahai Jibril Apakah hamba-hambaku berdoa kepada KU? Jibril pun menjawab :Ya Allah bert…

Figura

Saya suka menulis.

tapi kadang-kadang kena cari masa dan idea apa yang nak saya tulis.

Sebab bila kita tulis tu biarlah ia dari hati kita sebab nak lah orang yang baca itu sampainya ke hati.

bukan jatuh hati yer.jatuh hati dengan pencipta dulu baru manusia itu akan datang.

Tajuk kali nak share pasal figura.

Apa tu figura?

kalau dalam bahasa Inggeris we call it Figure

atau dalam bahasa indonnya Sosok.

SOSOK itu apa sih?

kalau bahasa mudah maksudnya ialah Orang Yang kita Nak Contohi.

Saya rasa semua orang kenal sosok peribadi Beliau.

Beliau adalah orang yang kita nak sangat jumpa kat syurga.

tidak lain tidak bukan ialah OUR PROPHET Nabi Muhamamad S.A.W.

Let tadabur this

"Sesungguhnya pada (diri) Rasulullah itu menjadi contoh yang paling baik untuk (menjadi
ikutan) kamu".
                                                                                                                   (Al-Ahzab 33 :21)

see ALLAH pun ada mention dalam Quran.

dan apa yang kita nak contohi dari F…

fikrah atau ilmu

Lately..

suka lah tengok video ustaz salim al fillah n ustaz Salam dan Amru Khaled (IM Mesir)

Mereka ini adalah figure2 yang fikrahnya sama dengan apa yang saya fikirkan tentang islam itu sendiri.

Bukan sebab mereka ini adalah mendapat title ustaz dan nak berguru pun x semestinya ada title ustaz.

Antara my favourite in list


Lapis-lapis keberkahan-Salim Al Fillah (hopefully ada orang hadiahkan buku ni)


Agar bidadari cemburu kepada mu -Salim Al Fillah


Hati Sebening Air- Amru Khaled


Ibadah Sepenuh Hati- Amru Khaled


Hidup dengan namaMU- Amru Khaled


Pustaka Putih boleh google buku tarbiah yang ditulis Ustaz Qamarul Salam


https://www.facebook.com/pustakabukuputih

untuk buku motivasi di jalan ni perlukan buku-buku kefahaman yang jelas.

Mostly orang beli buku sebab famousnya penulis itu.tapi kita lupa nak check background penulis tu.

Tips untuk membeli buku

1.Lihat siapakah penulis nya

2.Background penulis itu.

3.Apakah fikrah penulis itu? islam atau thaghut

4.Tajuknya

5.Baru pilih nak beli ke tak.

Ramadhan jangan pergi.

Image
Ramadhan ke 28.

Apa perasaan kita nak tinggalkan ramadhan?

Gembira?
Sedih?
Excited?
Suka?

Kalau lah kita x dapat nak describe perasaan kita terhadap sesuatu yang ALLAH bagi tu dengan betul.
maka perasaan kita terdorong lagi dengan perkara yang sama untuk menghadapi ramadhan akan datang.

Dan siapa jamin dia akan bertemu dengan ramadhan akan datang?

Dan siapa jamin dia dah bertemu dengan malam lailatul qadr?

Tiada siapa jamin sebab ajal tu hanya Allah je yang tahu.

perasaan kita mungkin belum betul2 rasa kenapa kita melalui fasa ramadhan.
takut2 kita buat pun sebab manusia lain jugak.

maka perbahuilah niat kita dan kembali lah semuanya kepada Allah.

Alhamdulilah.
tapi saya nak share lah perasaan saya terhadap ramadhan yang bakal beberapa jam sahaja akan meninggalkan kita.perasaan sedih yang kita x tau kita dapat lagi ke tak jumpa bulan yang mulia ini taun depan.:(

.
bila nak habis ramadhan barulah nak hayati lirik2 maher zain ni.
Bulan yang kita rindui tapi bila dia datang kita x buat …

Tumuhat

Lately...

i attend this beautiful program as we call it daurah.

Daurah is equal to attend course of islamic thing.

but its more than that actually.

when you attend this daurah you fell like energetic than before.

like charging the phone when your battery is weak enough.

I realise something when..

One of sister make me realise of something.

its about TUMUHAT.

What is TUMUHAT?

Tumuhat is when you obses with something.

Lets say you are admiring of  someone which is an artist
You will follow his or her schdule IG,FB,TWEETER,DLL.
Something like that.

But please
Ask yourself What is your TUMUHAT?your OBSES?

Its really clear when you know the purpose of life.
you know what ALLAH wants from you.
you know what you should give to ALLAH. our Lord our Mighty our Rabb.

Then if your Tumuhat is JANNAH
then you should aim for HIGHEST JANNAH.

make it your tumuhat is clear and act like you aim for your tumuhat.

Among the believers are men who have been true to their covenant with ALLAH.they have gone …

Choices

Image
Lately..
Dari dulu lagi nak share pasal pilihan.

kenapa pilihan ni penting ye?

Dan pilihan ni selalu dikaitkan dengan manusia untuk memilih.

Dan kenapa manusia itu perlu memilih?

Supaya manusia tu tau kenapa dia memilih sesuatu tu berdasarkan reason2nya.

Analoginya mcm ni.

kita pilih untuk makan KFC dari makan nasi campur atau pizza hut

Reason kita pilih KFC sebab

1.mengidam nak makan ayam
2.teringin (bukan sama dengan num 1)
3.dah lama x makan KFC (reason ni paling kukuh)
4.senang boleh order take away.
5.xda pilihan memang nak KFC.

Reason diatas mengukuhkan kita nak makan KFC jugak at last.

tapi perasan tak setiap reason-reason kita berdasarkan apa yang pilihan kita.

KE x perasan?

Sebenarnya perasan atau tidak perasan kita selalu berperang dengan setiap pilihan.

pilihan
nak makan apa?
nak makan kat mane?
nak masak apa?
nak buka puasa apa?
nak pakai baju apa?
nak pakai baju warna apa?

Dan nak tinggalkan persoalan untuk fikirkan

Dalam hidup kita pun sebenarnya Allah memberi kita  pil…

The world never ends..

Image
DAY 4 of Ramadhan.

mood masih bercuti.
tetapi hati saya x cuti.

Yes we are lucky because we have ALLAH.

someone has share something to me today.

"Akak,dunia ni kejam kan?"

i was like terkejut sebab y she said like that.
then i asked y you said like that?

bagilah contoh kenapa dunia ni kejam?

she said

"kalau x, bijak abislah contoh kita buat kerja tapi sebab x tahu nak explain, padahal macam nak mati buat kerja jadi dapat markah rendah xpandai cakap (present) pastu examiner tu x abes hentam benda yang xda dalam objektif! kalau orang tu x bijak ,matilah kena penyek"
i take a breath..
kept calm.
istigfar.
so what will i give this answer to my someone that i care

then i answer

akak rasa orang skang nak kita pandai cakap baru orang nak pandang kita
baru markah kita boleh tinggi
memang x adil bagi kita
tapi sampai bila benda x adil ni akan habis?

tinggalkan persoalan untuk dia berfikir

then i continue wif

dengan

SABAR dan SOLAT je kita mampu...sebenarnya..


sebab kita pun…

How lucky we are.

Image
Ramadhan tiba.
Ramadhan tiba.
Ramadhan tiba.
Ahlan Wasalan ya Ramadhan

Hai lah blog lamanya x tulis something,...
tapi ada ke orang nak baca?
question back.

Dulu bila dapat something best dalam hidup which is "tarbiah"
Satu perasaan yang merasuk dalam jiwa
apabila nak share semua benda yang kita dapat.

This is medium.
tapi bila dah ada blog ni
sepatutnya kita kena tahu lah fungsi dia untuk apa kan.

Moga Allah redha.

Ok,Aseef untuk yang tertunggu2 nak update pasal ramadhan.
Apa yang special sangat pasal Ramadhan ni.

Dalam banyak2 bulan Y ALLAH choose kita untuk bertemu ramadhan?
Sebab dalam bulan ni adalah Hadiah Allah nak bagi untuk Hamba Dia.

Which is ?

Us.


This ayat Allah dah cakap kalau kita puasa sebab Allah .Allah nak suruh kita jadi orang yang  bertaqwa. What the meaning of taqwa? Taqwa tu maksud nya ialah berhati-hati or memelihara. kenapa mesti memelihara? Memelihara hati.  memelihara perbuatan. memelihara nafsu.
Susah sebenarnya nak jadi orang yang bertaqwa tuu. ta…

Hati Pemilik Pencipta

Susahnya nak ikhlas.. kenapa susah? sebab kita x faham pun apa maksud ikhlas tu. kalau dalam bahasa arab kho la so. ..laso equal to pure (bersih) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Maha suci Allah yang sentiasa menjaga hati ini. Maha suci Allah yang sentiasa membolak balik kan hati ini. sifat hati yang sentiasa mahu tunduk dan patuh sifat hati yang kadang-kadang perlu dirawat dan perlu dibajai dengan iman. Ampunkan kami. Matikan kami dalam iman.

ALASAN

Image
ASSALAMUAlaikum..

Berhabuk rasa bila tak menulis kat sini.
tipulah kalau cakap tak ada masa pun nak tulis nak share pape.

Just want to say Alhamdulilah Allah masih melimpahkan kasih sayang dan taufik hidayah nya untuk kita.
bila kita rasa x dapat nak buat apa yang ALLAh perintahkan .
kita pasti akan cipta alasan untuk tak nak buat sesuatu tu.
contohnya ALLAH nak kita jadi orang yang bertaqwa tapi kita mula rasa malas nak buat sesuatu pastu kita mula cipta alasan x sempatlah, banyak kerja lah , banyak benda nak kena fikir.
hurm.
sedih lah sebenarnya bila kita sendiri yang melimitkan diri kita untuk memperoleh sesuatu ganjaran Allah nak bagi.
mungkin kita tak nampak dalam waktu sekaranag tapi sesuatu ganjaran tu tak semestinya kita kaya serta merta tak semestinya kita dapat apa yang kita idamkan.
mungkin ganjaran Allah nak bagi ialah 'Ketenangan Hati'.

Sebab ketenangan tu kita x leh nak describe sebab hanya kita dan Allah je tau.
Betapa setiap ujian yang kita dapat tu sebenarny…