Posts

Showing posts from 2017

Half of Deen

Image
Assalamualaikum.
Alhamdulilah.
Selesai dua-dua majlis.
Belah saya dan lelaki.
22 Julai dan 29 Julai.Segala puji bagi Allah.
Yang Mengaturkan Dua hati ni.Yang Menjalinkan Dua buah keluarga ini.Terima kasih yang tidak terhingga untuk kedua2 keluarga yang menyokong dan membantu untuk memastikan kedua-dua majlis berjalan dengan lancar.Tiada balasan yang dapat dibalas Moga Allah sahaja yang membalas setiap kebaikan sama ada nampak atau tidak nampak.For my other half.Muhammad Haikal.Perjalanan kita baru sahaja bermula.Perjalanan kita baru sahaja ingin membina.Masih jauh lagi.Masih banyak lagi perkara yang perlu kita belajar.Proses taaruf kita itu sepanjang hayat kita.Semoga ikatan yang suci ini dapat memandu kita menuju ke Jannah NYA.Biznillah.

Nasihat Imam Ahmad for his son.

Imam Ahmad ibn Hanbal (rahimahullah) gave the following advice to his son on his wedding day: Dear son, you will not attain good fortune in your home except by 10 characteristics which you show to your wife, so remember them and be enthusiastic in acting upon them. 1. & 2. As for the first two; women like attention and they like to be told clearly that they are loved. So don’t be stingy in expressing your love for your wife. If you become limited in expressing your love, you will create a barrier of harshness between you and her, and there will be a decrease in affection. 3. Ladies hate a strict, overcautious man, yet they seek to use the soft vulnerable one. So use each quality appropriately. This will be more appealing for love and it will bring you peace of mind. 4. Ladies like from their husbands what their husbands like from them, i.e. kind words, good looks, clean clothes and a pleasant odour. Therefore, always remain in that state. 5. Indeed, the house is under the sovereig…

Kenapa hendak berkahwin?

Image
Kenapa hendak berkahwin?
Assalamualaikum..saya rasa topik ini sangat menarik minat pembaca.
Sebelum itu saya ingin meminta maaf sekiranya post ini kemungkinan tidak mampu menyamai dengan UUM or confession BM or dll..Kerana penulis sendiri belum mengalami fasa ini.untuk bercerita lebih lanjut mungkin tidak mampu untuk memuaskan semua pihak.
Baru2 ini saya ada terbaca seorang ikhwah (akhi) post mengenai kenapa hendak berkahwin..
Saya mengikuti tarbiah ikhwah ni kerana sy merasakan fikrah islamnya sama..ikhwah ini juga bakal melangsungkan walimah nya tidak lama lagi..dan sy pasti ikhwah ini sangat berdebar2 untuk melafazkan ijab dan qabul nya.sy doakan dipermudahkan urusan beliau.
Apa yang sy tertarik adalah bagaimana dia menjawab soalan2 dri masyarakat yang sngt mengambil berat terhadap sesuatu perkara sesuai dengan cntohnya soal kenapa kita hendak berkahwin..
Mungkin jawapan2 yang keluar dari mulut kita adalah 'sy dah lama kenal dia''dah smpai jodoh' or dia lebih faham …

Luahanku..

Image
Assalamualaikum.
tinggal 20 hari lagi sy bertukar fasa.sepanjang berada di sisi orang tersayang especially keluarga.banyak perkara sy melakukan perubahan apabila melihat orang2 disekeliling .
banyaknya sy perlu belajar.yer hidup ini adalah learning proses untuk menuju Dia.
Alhamdulilah dikurniakan keluarga yang sangat memahami dan willing untuk membantu.
Kadang2 pernah sy pernah terbayang apa yang akan berlaku sekiranya mereka tiba2 tiada dalam hidup sy.pasti sy belum sedia untuk menerimanya.Sy selalu doa supaya Allah tarik bila mana sy sedia.
Mereka adalah tarbiah sy.
Mereka adalah orang2 yg kita nk jumpa balik kat syurga.
Luahan ku adalah pada Allah sahaja.
Allah sahaja yang berhak kita luahkan.
Benar.
Tetapi manusia lebih suka luahkan kepada medan sosial.
Ye saya tidak nafikan sy menggunakan blog sy untuk luahan2 sy secara tidak langsung.
Mintak maaf yer sy jugak hamba Dia dan manusia yang banyak dosa yang berusaha untuk jadi lebih baik.Sy nak share satu ayat yang sy jumpa insyallah menjadi p…

Dunia akhirat

Image
Tinggal beberapa hari lagi kita bakal meninggalkan ramadhan..
Sedih ,sebak, gembira, takut ,pengharapan.
Mintak dengan Allah supaya kita dapat bertemu ramadhan akan datang.sebab kita tidak tahu adakah kita dapat berjumpa ramadhan akan datang atau tidak.
Sejujurnya saya berasa sedih sebab sy tidak dapat beramal dengan sebanyak2 nya..tilawah saya hanya smpai juzuk ke berapa sahaja.tetapi itulah bukan muhasabah sepanjang ramadhan kali ini.
Tetapi bagaimana hati kita dengan ramadhan kali ini.masih sama atau kita rasa hati kita sebersih2nya..masyallah..
Sepanjang ramadhan kali ini banyak sungguh perkara yang perlu dimuhasabahkan..
Bukan mudah untuk kita menghadapi fasa selepas ramadhan.
Gambar dibawah ini adalah mereka2 yang banyak memudahkan urusan sy 6 bulan ini.sy doakan mereka syurga di sisiMu.Amin

Al ikhlas

Assalamualaikum..
10 terakhir ramadhan..
Begitu cepat masa berlalu..
Semoga Allah terima amalan2 kami sepanjang bulan ramadhan.
Ramadhan kali ni betul2 mendidik hati n nafsu.
Melazimi ayat2 NYA.sentiasa mengharapkan keampunannya..
Bulan ramadhan lah Allah ganjari bnyak pahala dan tiada hijab untuk berdoa kepadaNYA.
Walaupun hambaNYA sering kali leka dan tidak ambil peduli tentang mnjadi hamba dan khalifahnya..
Saya nk kongsikan sedikit mengenai salah satu surah yang sering kita bce mungkin dlm solat atau setiap kli kita ingat iaitu surah Al -Ikhlas.
Saya ada melihat sebuah video di mesir dimana seorang wartawan telah membuat survey mengenai apa pendapat mereka tentang surah2 di dalam Al quran.
Dan sangat memeranjatkan apabila kebanyakan nya tidak mengetahui apa itu surah Al ikhlas.
Sangat sedih apabila kita sebagai muslim tidak cakna akan kitab yang sepatutnya menjadi pegangan kita sehingga akhir hayat kita.
Kadang tu rasa x mampu untuk share semua bnda dengan orang sekeliling.
Adakah…

Travel

Image
Assalamualaikum. Salam Ramadhan ke 19. Semakin hampir memburu LailatulQard.
Travel is my passion. But travel is always different when you go different country. Korea, Hong Kong, Vietnam, Indonesia.
4 buah negara yang telah saya pergi. tetapi tidak secara keseluruhannya. Terima kasih kepada partner saya yang sudi bawak saya jalan-jalan kenal negara orang. Banyak saya belajar dari travel ni especially the people and the surrounding. Not forget Muslim 
Secara jujurnya bila kita travel , kita akan betapa susahnya hendak mencari makanan yang halal di tempat orang.itulah struggle nya bila kita di negara orang.
Cuaca yang selalu berubah.kadangkala sejuk hingga boleh mengelupas kulit muka.kadang hujan yang tiba-tiba.bukan mudah ye.tetapi bila kita nak travel .pastikan kita check musim apa yang kita patut hadapi dan selalu check suhu kawasan yang kita akan pergi.
Bahasa.Time travel lah kita boleh improve english kita.seriusly..lagi-lagi bila kita sesat atau nak tanya direction .sememangnya ki…

Kelebihan

Image
Assalamualaikum.
Salam ramadhan yang ke 13.
Alhamdulilah atas nimat yang diberi oleh NYA.
Bagaimana puasa kita hari ni?
Bagaimana dengan ibadah kita hari-hari?

Moga baik-baik sahaja.
Kadang-kadang saya harap apa yang saya tulis moga ada pembaca yang menunggu post saya.
Bukan mudah untuk menulis sesuatu yang bermanfaat.
tetapi saya percaya setiap apa yang saya tulis adalah lintasan hati kurnian Allah yang hanya dipinjam kan sementara.
Kelebihan.mungkin dalam fikiran kita adalah bakat atau kemahiran yang kita ada dalam setiap diri manusia.
Ya.Benar.Tetapi kelebihan yang saya hendak ceritakan adalah tentang kelebihan seorang wanita/perempuan di dalam bulan puasa.
Sebab kita masih di dalam bulan puasa.Hakikatnya wanita/perempuan yang Allah jadikan adalah sangat istimewa.Istimewa kerana bukan hanya ada tidak dapat memenuhkan puasa tetapi lebih dari itu.
dan ada sebab kenapa Allah tidak memberi kelebihan ini kepada lelaki .yang ni saya akan cari sendiri sebabnya.kerana saya belum temui ken…

Ramadhan Lagi.

Diary Of Ramadhan.

Bulan Puasa yang Penuh dengan pesta makanan seiring dengan pesta ibadah di masjid mahupun dirumah.Benarlah.apa yang kita rasai terhadap ramadhan itu sendiri membawa kita lebih dekat kepada Pencipta.Jangan kita lupa pada saudara-saudara islam kita dluar sana Palestin, Syria, Ronghia,dll.Pernah ke sementara kita tunggu waktu berbuka kita doakan mereka? Terdetikkah hati kita untuk tahu adakah saudara seislam kita mempunyai  makanan berbuka puasa?
Ramadhan kali ini bukan sahaja untuk menjadi hamba yang rabbani malahan untuk menjadi hamba yang empati pada orang lain.

Tadabur.
Ramadhan dan Al quran tidak boleh dipisahkan.Sambil bertilawah sambil-sambil itu juga kita perlu tadabur (menghayati makna ) yang kita baca.Ambil pengajaran disetiap.Belajar untuk mengetahui kisah2 para Nabi.kenapa Allah ceritakan dalam Al quran.banyak yang boleh kita ambil pengajaran dri setiap kisah yang ditadaburkan.

Doa.
Doa ini senjata kita sebagai seorang muslim.Banyak perkara terbatas yang t…

Ramadan datang lagi.

Image
Assalamualaikum.

Lama sungguh tidak menulis di sini.Rindu sangat untuk menulis.
Pejam celik pejam celik lagi 6 hari nak ramadhan.
Ya ALLAH.
cepat sungguh masa itu berlalu.
Lagi dua bulan sahaja untuk melangkah fasa baru..
Seakan kejap sahaja masa yang ada.
Alhamdulilah Allah masih memberi peluang untuk merasai
hidup di dunia yang penuh dengan ujian dan cabaran.
Setiap hari berazam untuk menjadi lebih baik
Setiap hari ingin menjadi orang yang bermanfaat untuk orang sekeliling.
Sejujurnya banyak tahun yang perlu dilalui untuk ditempuhi.
Setiap tahun itu berbeza ujiannya.
Selalu mintak dengan ALLAH supaya dikuatkan hati dan diberi ketabahan yang tinggi.
Sebab kita tahu setiap kelemahan yang ada itu kadang-kadang kita tidak mampu nak hadapi.
Percayalah
Setiap dari kita kepunyaan ALLAH.
Kadang-kadang aku tidak mengerti mengapa manusia hidup bagai lupakan Tuhan yang menciptakan dirinya.
Sedangkan kita hidup di dunia ini sementara kalau hendak dibandingkan dengan akhirat yang kekal abadi.


Ba…

2017

Alhamdulilah telah memasuki tahun 2017
Alhamdulilah Allah masih hidupkan kita untuk terus bernafas sebagai hamba dan khalifahNYA.
x sangka dah 2 tahun mengharungi fasa bekerja.
dan 2017 ni jugak bakal berubah fasa.yes tak pernah terfikir.
selalu plan tak jadi.
tapi Allah tu jugak best planner.
dan aku hanya mampu bersyukur dan berbuat untuk Deen ini.

Setiap orang pasti akan memulakan sesuatu yang baru dengan tahun baru.
mungkin niat yang baru.getting better each day.believe in yourself.honesty is best policy.
Yes.
semakin usia meningkat semakin banyak tanggungjwab yang kau kena harungi dan kuat.
emosi ,fizikal dan mental.adakah telah bersedia?
selalu bermain2 dalam minda ini.
Mampu kah untuk mengharungi fasa seterusnya.?
Kadang kita diluar nampak ok tetapi hakikatnya kita je yang sendiri tahu perasaan itu, tindakan itu dan jujurlah dengan apa yang kita rasa. begitu jugak tarbiah.jika benar tarbiah itu dari ALLAH maka kita boleh berlapang dengan NYA.

Struggle.semua org lain struggleny…