Posts

Showing posts from June 9, 2016

Choices

Image
Lately..
Dari dulu lagi nak share pasal pilihan.

kenapa pilihan ni penting ye?

Dan pilihan ni selalu dikaitkan dengan manusia untuk memilih.

Dan kenapa manusia itu perlu memilih?

Supaya manusia tu tau kenapa dia memilih sesuatu tu berdasarkan reason2nya.

Analoginya mcm ni.

kita pilih untuk makan KFC dari makan nasi campur atau pizza hut

Reason kita pilih KFC sebab

1.mengidam nak makan ayam
2.teringin (bukan sama dengan num 1)
3.dah lama x makan KFC (reason ni paling kukuh)
4.senang boleh order take away.
5.xda pilihan memang nak KFC.

Reason diatas mengukuhkan kita nak makan KFC jugak at last.

tapi perasan tak setiap reason-reason kita berdasarkan apa yang pilihan kita.

KE x perasan?

Sebenarnya perasan atau tidak perasan kita selalu berperang dengan setiap pilihan.

pilihan
nak makan apa?
nak makan kat mane?
nak masak apa?
nak buka puasa apa?
nak pakai baju apa?
nak pakai baju warna apa?

Dan nak tinggalkan persoalan untuk fikirkan

Dalam hidup kita pun sebenarnya Allah memberi kita  pil…

The world never ends..

Image
DAY 4 of Ramadhan.

mood masih bercuti.
tetapi hati saya x cuti.

Yes we are lucky because we have ALLAH.

someone has share something to me today.

"Akak,dunia ni kejam kan?"

i was like terkejut sebab y she said like that.
then i asked y you said like that?

bagilah contoh kenapa dunia ni kejam?

she said

"kalau x, bijak abislah contoh kita buat kerja tapi sebab x tahu nak explain, padahal macam nak mati buat kerja jadi dapat markah rendah xpandai cakap (present) pastu examiner tu x abes hentam benda yang xda dalam objektif! kalau orang tu x bijak ,matilah kena penyek"
i take a breath..
kept calm.
istigfar.
so what will i give this answer to my someone that i care

then i answer

akak rasa orang skang nak kita pandai cakap baru orang nak pandang kita
baru markah kita boleh tinggi
memang x adil bagi kita
tapi sampai bila benda x adil ni akan habis?

tinggalkan persoalan untuk dia berfikir

then i continue wif

dengan

SABAR dan SOLAT je kita mampu...sebenarnya..


sebab kita pun…