Posts

Showing posts from 2013

semester 6

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulilah Allah masih memberi kita nikmat iman dan islam.Allah masih memberi kita nikmat berada di semester enam
Ya Allah dah hampir empat tahun rupanya. rasa mcm baru sahaja menjejeakkan kaki ke sini.
semester enam bersamaan praktikal dua bulan.
banyak kerja kerja menyantuni perlu di laksanakan.
3 minggu cuti.2minggu kerja seperti robot.seminggu bersama akhowat berprogram.Alhamdulilah
banyak pengisian pengisian yg saya dapar dari adik2 uitm shah alam dan syuyukh2 yg osem lagi qowiy.

pengisian SH,GF,Mukadimah zilal membuka kembali hati dan mata sy untuk meneruskan kerja-kerja tarbiah.
Ya Allah sungguh perjalanan Kau sungguh panjang.
dan kita perlu sentiasa berpegang pada tali Allah.
sebab bila kita lepas dari tali Allah.tunggu azab yang pedih dari Allah At-Taubah:41-42.

teruskan perjuangan di medan belajar dan medan dakwah dan tarbiah.


Cuti dan Tarbiah

Image
Assalamualaikum. apa khabar iman? semoga iman kita berada dalam keadaan baik . Alhamdulilah.masih di beri kesempatan untuk menghirup udara tarbiah islam yang Allah berikan. minggu study week,minggu berperang dengan nafsu,minggu berperang dengan mata pensel di atas kertas, minggu rumah sakit nak balik rumah, minggu ujian.minggu plan cuti 3 minggu di semenanjung bersama keluarga.(ehem ehem).minggu usrah dengan adik2 untuk kali terakhir. sedih sedih jugak.tapi kita dah berjanjikan bertemu dan berpisah kerana Allah.

Semester 5 sudah berakhir
maka saya akan bercuti selama tiga minggu,
insyallah
dalam kepala otak saya macam2 saya plan dan fikirkan untuk di manfaatkan masa cuti ni.
dan saya pasti dirumah saya tidak mendapat usrah,daurah,jaulah bagai.
saya perlu memastikan iman sy x turun n down.

minggu lpas saya menghadiri daurah penggerak remaja
serius banyak lagi kerja KITA dalam menyantuni mereka.
setiap daerah membentangkan hasil gerak kerja mereka.
moga Allah nilai usaha saya yang sedi…

Allah guide me all the way to your Jannah

Image
Guide Me All The Way"

I know that You could easily
Take away every thing You’ve given me
And I try to remember
Not to take anything for granted
‘Cause I know that one day
Suddenly this will all come to an end
So my last wish is for you to be pleased with Me

Allah, Ya Allah
Guide me all the way to your Jannah
Ya Allah, Ya Allah
Don’t let me go astray ’cause I need you
By my side, I wish to be close
Close to You throughout my life
Ya Allah, oh Allah!
Be with me all the way

I know that sometime I do
I do forget that my next breath could be the last
Forgive me ’cause I cant thank you enough
Forgive me when I doubt your love
Now I pray for that day
when all this stops and comes to an end
So my last wish is for You to be pleased with me

Allah, Ya Allah
Guide me all the way to your Jannah
Ya Allah, Ya Allah
Don’t let me go astray ’cause I need you
By my side, I wish to be close
Close to You throughout my life
Ya Allah, oh Allah!
Be with me all the way

Day by day passes
And I think that m…

kenangan terindah sebulan praktikum

Image
Kenangan Terindah Selama Sebulan Praktikum Assalamualaikum. Alhamdulilah. Syukur kepada Allah ,Allah permudahkan urusan saya di sekolah Sk Abang Ali selama sebulan di sana Sebulan bersamaan dengan 4 minggu saya di sana. Pelbagai kenangan yang tidak mungkin saya lupakan Cikgu-cikgu tadika mala, kak ct n shawati yang sentiasa menceriakan saya sebulan ni. Mereka-mereka lah tempat saya bermanja dan tempat meluahkan segala masalah. Dan bila saya kembali ke maktab mereka ini lah yang saya rindu dan ingin bersama mereka. sebulan mengajar saya lebih erti pengorbanan mentarbiah manusia dan kesabaran mendidik hati manusia sekeliling saya. di samping itu 
saya belajar membuat sambal belacan melanau  sedap sambil cecah dengan timun 
dan
Saya belajar membuat kek cokelat dengan sedap. Cuba dan terus cuba. Saya belajar satu benda yang kita tidak boleh putus asa dalam apa jua bidang yang kita ambil walaupun benda yang kita buat tu sedikit sekali hasilnya.
Kalau kek yang kita buat tu tak menjadi, Allah mentarbiah saya…

Di medan Sebenar

Assalamualaikum adik-adik, akak-akak tersayang,
Alhamdulilah Allah masih memberi nikmat jari untuk menaip blog ini

Alhamdulilah saya sudah di tempatkan praktikal di SEK ABANG ALI, Sibu.
Thank You ALLAH.
setiap apa yang aturkan itulah yang terbaik buat kita sebagai hambaNYA.

Di Medan Sebenar
bermaksud di medan dakwah dan tarbiah yang perlu kita terokai.
teroka apa kak amal tok?

teroka LOGAM logam yang boleh di manfaatkan untuk Islam.
 itulah dakwah yang Nabi buat pada zaman Mekah ( ISK)

Sungguh bila berada di medan sebenar tiada masa buat kita untuk bersenang lenang,bergoyang kaki, duk lepak-lepak,

sebab masa 24 jam kita yang mengakui daie ini tidak sama sekali sama dengan orang biasa yang mempunyai 24 Jam satu hari.

Melihat pergi dan tinggalnya ikhwah akhowat untuk ke medan lain.muhasabah buat diri ini.

dan pasti aku juga bakal menyusurinya.

tidak kira mana pun medan kita, di situ lah kita kena tuai dan bagi baja yang secukup-cukupnya.

supaya ada pewaris yang bakal menggantikanmu.

ma…

Pengorbanan Seorang Murobbi

Pengorbanan seorang Murobbi
post ini di tujukan khas untuk muroobi ku iaitu Kak Sakinah

pengorbanan kak naq ku sangat terharu.
Sanggup membeli kereta Alza untuk kami gunakan sebagai kereta dakwah.
dia dan suami hanya memakai kereta persona.

aku tidak sanggup untuk menggunakan kereta itu..
kalau bukan manusia itu di tarbiah.sanggup mengutamakan ALLAH lebih dari segala-segalanya

tanya diri kita yang telah mengaku sebagai murobbi?
adakah kita mampu dan selayaknya bergelar murobbi sekiranya kita mampu membawa mereka kepada ALLAH?
semoga dakwah terus berkembang di bumi Sarawak dengan ada nya orang2 yang di tarbiah oleh ALLAH untuk memikul tanggungjawab ini.
sebab hidup kita

hanya mahu capai redha ALLAH dan tertegaknya ISLAM di bumi ALLAH.

sedarlah wahai robot sekalian.
hidup yang tiada tujuan.
yang tidak memikirkan masalah ummat
bangunlah dari selimut yang panjang..




ini sungguh Kool

INI SUNGGUH KOOL (ISK)

Alhamdulilah.Ini Sejarah KITA. Berlangsung di Sarikei.dan berjaya Setiap dari KITA mempunyai peranan. Muhasabah ISK. Pertama kali menjadi urusetia program ,banyak kekurangan dan kelemahan yang saya sendiri sedar dan perlu di perbaiki. Ya ALLAH,semoga Allah menjaga tali ukhwah kami. Jangan di cemari dengan bisikan-bisikan syaitan yang sentiasa menggoda iman dan hati kami. Bertambah-tambah tanggungjawab selepas ISK. Bila dengan talk kak pija ‘ Allah yang menciptakan kita, so DIA tahu apa keperluan hambaNYA’ ALLAH sedang menguji mu amalina.. Pernah saya rasa bnyak nya saya kena buat. Kerja-kerja saya sebagai pelajar Mampu ke saya? Al Baqarah:286. Allah dah bagitau dah dalam Al-Quran. Semoga saya kuat di jalan ini. Amin.

CUTI SEMINGGU DAKWAH

Image
Tidak sempurna Iman seseorang itu selagi dia tidak mengasihi saudaranya sebagaimana ia mengasihi dirinya sendiri (Riwayat Bukhari dan Muslim)
Seminggu berlalu nya cuti Raya cina tetapi bagi saya tiada istilah cuti dalam D.
masa yang ada sememang di penuhi dengan aktiviti tarbiah dan program
bermula dengan aktiviti MUKHAYAM di Sibu Jaya  ISK Pejabat Ikram dan RI, JAULAH Bintulu, Usrah Adik BINTANGOR, QIYAM O1 Sarikei, Meeting MAHASISWA Mukah,
teringat video Ustaz Rahmat Abdullah Indonesia seminggu penuh dengan program2 tarbiah.
kader-kader dakwah yang sememang nya tiada kerehatan di dunia , melainkan hanya di syurga.
penat itu biasa.biar penat dengan D bukan penat dengan urusan dunia.
Alhamdulilah..YA ALLAH, kukuhkan kami di jalanMU.
Demi REDHA ALLAH 
ALLAH matlamat kami AR-RASUL Qudwah kami Al-Quran panduan kami Al-Jihad jalan kami.
mati mulia atau mati syahid. ALLAHU AKBAR!!!

mujahadah itu payah

Image
Jalan Mujahadah itu tidak mudah.
teeet..teeet..
mesej

'akak, bimbinglah sy untuk berubah kak.."
saya suka usrah kak..best setiap apa yang akak cuba nak sampaikan sampai kat kami..

sungguh Allah itu terbaik buat hambaNYA..
saya tidak boleh putus asa.
walau manusia tidak menyokong usaha baik itu.tapi saya percaya dengan pertolongan ALLAH itu akan sampai jugak.

"saya pelik la kak..
akak ni tak penat ke" ke hulur ke hilir membawa bulatan gembira.
bila akak nak rehat"

untuk daie tiada istilah rehat dalam kehidupannya di dunia..
kerehatan sebenar apabila berada di dalam syurga.
pernah saya merasakan sedih tatkala manusia yang tidak memahami dalam erti tarbiah itu sendiri. sedih dengan gelagat manusia yang sentiasa merasakan mereka itu betul dan bangga dengan apa yang mereka miliki
bila kita ngaku diri sebagai daie maka kita kena laksanakan tugas syahadatul Haq tu betul2.
sebab apa ?
sebab kita hamba dan khalifah.

berapa peratus yang faham sebagai khalifah?
berapa pe…

Hati basah

Assalamualaikum.
salam ukhwah buat sahabat2 yang saya sayangi.
buat adik2 yang sayang
buat kakak2 yang sayang

Alhamdulilah.hari ini hati saya terbasah kembali dengan ayat2 Al-Quran

Surah Ibrahim Ayat ;24-32.
setelah 2 minggu berlalu,baru hati kami jadi basah kembali dengan surat2 cintaNYA,ayat2 naqibah yang pedas smpai hati terasa sangat2.sungguh setiap kata itu teguran-teguran dari ALLAH supaya kita menjadi hambaNYA dan sepatutnya patuh dengan setiap suruhanNYA

Tatkala ziarah adik-adik kesayangan.Air mata saya mengalir...
Tatkala mendapat mesej-mesej adik2 saya.Air mata saya mengalir.
Sungguh tarbiah Allah itu sangat best dan mampu menundukkan ego dan sombongnya kita kepada apa yang ALLAH telah aturkan buat hambaNYA.

kalau dulu , air mata susah untuk mengalir.tetapi selepas di tarbiah mudah dan cepat untuk mengalir.
Ummah memerlukan kamu.

Lagu teman sejati di mainkan...
Ya ALLAH, saya pasti merindui mereka apabila saya habis belajar...

 bertemu dan berpisah kerana ALLAH..

Jpp dan di mana posisi KITA?

Assalamualaikum dan salam ukhwah fillah.
tetiba saya tergerak hati untuk menulis pasal JPP dan secara tidak langsung boleh menarik orang lain yang baca untuk mengundi saya sebagai calon JPP..woha..
saya pasti isu2 ini sering berlaku di ipta atau ipts .hebat di perkatakan
tapi tidak di institut pendidikan guru kampus rajang..macam angin sepoi2 lalu je.
sumpah saya sudah menjangkakan bahawa tiada sambutan untuk mewakili jpp pada tahun ini.

faktor2 kenapa saya mengatakan begitu ye

1. JPP tiada kuasa .

JPP tiada hak bersuara.Malah menjadi hamba abdi kepada HEP. terbukti apabila saya melihat rakan2 sekelas saya yang memgang jawatan tertinggi JPP tidak mempunyai kuasa untuk mempertahankan hak pelajar.ibarat mencucuk hidung lembu  (lupa peribahasa).tidak zaman se gah geng2 yang pernah mempertahankan hak2 pelajar.dan usaha mereka nampak hasilnya

2. Ambilan Pelajar tiada dan Pelajar sangat Sedikit

saya tak tau apa agenda di sebaliknya tiada pengambilan akan di ambil.kemungkinan ada tapi tak r…

TANGGUNGJAWAB lebih banyak dari MASA

Assalamualaikum. “TANGGUNGJAWAB KITA LEBIH BANYAK DARI MASA YANG ADA” Zaasss… Memang ayat ni terkena kat diri. Kalau dahulu saya hanya tahu saya seorang anak, saya seorang pelajar ,saya seorang pelajar yang menganut agama islam, saya seorang bakal guru. Tapi saya baru sedar yang saya sebenarnya seorang ABID dan KHALIFAH. Kalau dahulu saya hanya fikirkan untuk diri sahaja. Sekarang ni saya kena fikir untuk orang lain jugak.I have to do something wif ummah Kadang2 saya rasa down bila saya x dapat jumpa adik usrah yang selalu saya mesej. Saya sedih rasa nak nangis bila adik kesayangan mesej “akak x bagi tau pun akak x dapat datang” ALLAH nak kita rindu lama-lama baru kita leh jumpa kan. Setiap masa saya fikirkan tentang mereka adik2 yang saya bawa.saya mintak ALLAH bagi kekuatan untuk saya bawak mereka.dan mereka memerlukan saya untuk mentarbiah mereka kepada ALLAH. Sungguh saya sayangkan mereka kerana ALLAH. Saya ada 2 tahun sahaja di sini. Saya tahu saya x cukup masa dah Saya sedar saya x boleh main-…

OSEM day

Assalamualaikum. OSEM day Kalau cerita satu persatuapa yang berlaku hari ini memang ALLAH dah rancang.
Kak aina: for the nikmat tht Allah never failed to give me every second in my life...
for the tests tht Allah has thrown my way..Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah..

"Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: “Kami beriman”, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta."

[al-Ankabut, 29:2-3]

#suka duka bersama buat kita terlalu dekat denganNYA..terasa nikmatnya ukhwah fillah.. asif dan syukran utk berjuta-juta lemen kali kpd antunna..Allah, hanya Allah yg membalsnya..
setiap apa yang kita rancang belum tentu Allah bagi. Setiap apa yang kita lalui ada sebab ke…

tautan ukhwah bintangor

Image
"Berangkatlah kamu baik ringan maupun rasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan jiwamu di jalan ALLAH.Yang demikian itu adalah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui"     At-Taubah: 41

taaruf 

                                                                            iman dan amal



                                                                   berehat mengambil gambar



                                                                        sharing sebentar

                                                      ukhwah itu indah apabila kerana ALLAH

                                                                      ibrah permainan




                                                                      sangkar dalam burung

                                                                   bulatan cinta kami

tujuh belas hari bulan satu tahun dua ribu tiga belas.
sesungguhnya ALLAH tahu apa yang terbaik untuk hambanya.
saya tahu ALLAH tengah menguji saya
saya tahu selamanya berada di jalan ini tidak sememangnya manis

saya kena check balik hubungan dengan ALLAH macam mana.
hati kita
anggota kita
akal kita
adakah betul2 untuk DIA?

situasi:
seorang ukhti ni sangat semangat nak jumpa adik2 yang dia bawak. tapi di sebabkan beberapa kekangan dari segi komitment dia dengan benda lain. dia terpaksa korban kan diri dan memberi peluang ukhti2 yang lain untuk bawak.

terkenang balik bila mana muroobi kita dulu bawak kita punyalah sabar kan
sabar dengan kerenah kita yang x paham2
sabar dengan peragai kita x ubah2
sabar dengan masa kita yang x pernah sama.

pelempang hati:

nak dapat tarbiyyah yang hebat?

ikut usrah.
dan bawak usrah.

then kita akan rasa apa yang murobbi kita pernah rasa dengan karenah kita.

kalau murobbi boleh bersabar dengan sikap kita, then kenapa kita ni, tak boleh bersabar dengan sikap mu…

Sang Robot

Image
Assalamualaikum. alhamdulilah. nikmat ukhwah dan islam itu masih terasa sehingga hari ini.
Hari ini berbulatan gembira bersama adik2 dan kakak2 tersayang.
sebenarnya tak prepare sangat untuk bulatan minggu ni, mungkin ALLAH nak bagi something tarbiah yang saya perlu prepare dan setiap benda kita buat perlu ada hadaf (objektif) supaya kita tidak akan lost .

saya buka folder video .
dalam hati saya terdetik banyak betul video yang saya tak terSHARE dengan mereka.

terjumpa satu video pasal ROBOT.

sejujurnya saya pun baru melihat video tersebut.
dan saya pasti mesti ada mesej nak di sampaikan.

bertepatan dengan ayat

Al Baqarah;30 Az-Zariyat:56

Alhamdulilah, saya merasakan seronok berada di dalam lingkaran tarbiah
kerana saya merasakan sebelum ini tidak semeriah sebelum-sebelumnya.

dalam tarbiah ada yang pahit, ada yang manis, ada yang tawar
LUMRAH ia bergantung pada kita untuk mencorakkannya.
begitu jugak dengan kehidupan kita.ada turunnya ada naiknya.

tetapi selagi kita tahu tujuan hidu…

Ukhwah kita kerana apa?

Image
Ukhwah itu perlu kerana ALLAH Saya selalu berdoa kepada ALLAH
‘YA ALLAH, berilah hidayah kepada mereka yang aku sayang ,berilah hidayah kepada mereka yang memerlukan tarbiah MU’ Lepas usrah dengan Kak Naq tetiba dapat kekuatan bila mana kita membawa adik2 kepada ALLAH, kita mesti menjaga hubungan kita dengan ALLAH.Sebab apa? Sebab bila kita nak sampaikan something yang boleh touch hati mereka, hanya ALLAH sahaja yang boleh buka hijab tersebut.Mintaklah pada NYA ,Menangislah untuk mintak pada DIA, Merataplah kepada DIA.Sebab ada satu ayat Al-Quran yang boleh wat saya touch
Therefore Remember ME (ALLAH), I will remember you, And be thankful to ME (ALLAH) and do not be ungrateful to ME (ALLAH) Al-Baqarah: 152Macam masih terngiang lagi program2 HAMKA masih terngiang lagi program2 yang saya ikut time cuti.Penangan program betul2 memberi kesan pada saya.Dan saya rasa tidak patut hanya saya sorang je rasa.Bila jumpa adik2 kesayangan ni, tiba-tiba saya rasa saya perlu untuk membawa mereka kepada …

Semester Baru

Semester baru .Azam Baru.Post masih lama.
susah betul nak cari masa untuk menulis di sini.

Demi  Masa.Sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian
Kecuali mereka berpesan-pesan kepada kebenaran dan kesabaran.

Al-Asr 1-4

Semester 5 sudah.kalau di ikutkan hampir 3 tahun berada di bumi Rajang (bumi tarbiah)
Adakah kita tergolong dalam golong yg bekerja? tiba-tiba kan.
tapi tu la saya dapat bila saya pergi HAMKA.
saya perlu berkerja lebih keras lagi.sebab saya perlu untuk bergerak dan bergerak.
kenapa saya perlu bergerak ??? saya bergerak dengan kefahaman yg saya perlunya menyumbang sesuatu untuk ummah.
dan saya kena banyak fikir untuk orang lain.bukan untuk saya sendiri.
Hmmm.
 hal nahnu qaulun amaliyun???

saya rasa saya belum all out untuk D besar.
bila baca status akhowat yg semangat berkobar2 nk menegakkan islam itu balik.
saya pun patut semangat mcm mereka..

kdg2 rasa nak quit pun ada.tapi bila fikir kalau sy quit saya xdpt apa pun.malah lebih teruk dari itu.
kdg2 anak2 yang kita …