Posts

Showing posts from November, 2016

SEJARAH YANG DIBUTAKAN

sejarah yang dibutakan tema jaulah saya baru-baru  !  !  !  !   !  !   !  !   !   !  !  ! Kenapa saya kata dibutakan? sebab ada manusia yang tidak tahu kenapa kena belajar sejarah atau orang yang mereka cipta sejarah yang palsu. contoh sejarah yang kita belajar dari dahulu sampai sekarang hanyalah bergantung pada buku teks sejarah tingkatan 4 or 5. tetapi hakikatnya sejarah itu pasti akan berulang atau pun kita yang bakal mencipta sejarah itu seperti mana orang terdahulu. saya nak cerita baru-baru ni saya dan beberapa sister fillah telah berjaulah di sebuah tempat untuk mengetahui apa yang telah berlaku ditempat itu.kerana tempat tersebut begitu terkenal di dalam buku teks sejarah kita dan tempat bersejarah tersebut kini menjadi tempat pelancongan.
Sejarah bermula... Yes.Kota A Famosa yang hanya tinggal sejarah untuk org datang ambil gambar tanpa tahu maksud disebalik kota A famosa.. Hasil dapatan sy pergi bersama sister fillah sy merasakan tertipu nya dengan sejarah barat yang telah…

tadabur alam berpisah tiada

Assalamualaikum.
just want to share something.
baru ni trip family ke pulau tioman.dan memang niat untuk sahaja aku pergi trip untuk melihat keindahan dan ciptaanMU.
selama 3 hari kat sana.terima kasih kepada aiza family yang sanggup melayan kerenah 5 pelancong nih.
aktiviti 3 hari kat sana sangat lah pack dan xda masa nak rehat yang lama-lama.
the best thing i want to share perasaan yang sangat bersyukur dan rasa banyak sangat nikmat Allah bagi semasa 3 hari kat pulau tioman.
The people, The food,and the struggle of the people and remind me of Sahabat which is Abu Dzar.(kena google sendiri).

Sesuai dengan kesukaan sy berjalan jalan sambil mentadabur alam.,suka kepada yang semula jadi.dan merasakan alam ini turut bertasbih dan tunduk dan patuh .mereka ini jugak islam yang tiada pilihan membuatkan sy berasa bertuah dan bersyukurnya mendapat tarbiah direct from ALLAH through all this.
Alhamdulilah
Alhamdulilah
Alhamdulilah.

melihat dengan kacamata yang berbeza .melihat gunung,laut,ikan…