Posts

Showing posts from October, 2015

Catatan Seorang Akhowat

Kalau dulu Mad'u atau mutarabbi

kerana akhirnya AKHOWAT itu seorang manusia..

Apabila seorang itu bergelar akhowat maka dakwah dan tarbiah menjadi rutinnya.
Apabila seorang itu bergelar akhowat maka masa nya dikorbankan untuk usrah dan anak binaannya.
Apabila seorang itu bergelar akhowat maka hubungan dengan Allah perlu dijaganya.
Apabila seorang itu bergelar akhowat maka hidupnya banyak memikirkan ummah berbanding dirinya.
Apabila seorang itu bergelar akhowat maka dia perlu menjadi individu muslim dalam erti kata sebenar.
Apabila seorang tu bergelar akhowat maka tidurnya hanya memikirkan masalah ummah.

Namun begitu disebalik seorang perempuan yang bergelar akhowat.
Akhowat itu sering kuat kadang lemah
Akhowat itu sering gembira kadang sedih
Akhowat itu sering tabah kadang layu
Akhowat itu sering ok kadang tidak ok.

Hidupnya bukan hanya untuk menyantuni family n zauj n anak-anak
tetapi tuntutan Allah dan Rasul itu lebih mendahului dari segalanya
Sirah telah membuktikan.

Berbahagi…

FEELING

Assalamualaikum.
Rasa lama x menulis yang status tentang diri.
Selalu je scroll blog orang untuk mendapatkan motivation dalam jalan ini.
Selalu je terinspire dengan cerita2 akhowat yang travel berjam-jam untuk usrah semata-mata.
Travel berjam-jam nak pergi tajmik sahaja.
Terfikirlah sepanjang aku berada di jalan ini apa yang aku dah buat?
adakah sekadar cukup dengan usrah sendiri dan usrah adik.
Hurm.
Ahamdulilah sangat-sangat Allah hantar murobbi yang sangat tepat dan Allah tahu keperluan kita ketika itu.
Teringat bila share tentang struggle semua orang n bila turn sendiri memang sebenarnya sangat struggle dengan orang-orang yang kita sayang.
bila share ngn murobbi
'xpenting berapa lama kita kat jalan ni tapi sejauh mana lah kita dah faham untuk terus berbuat sebab at the end memang amal tu je yang akan membuktikan kita dah betul2 buat sehabis baik'

Hurm...then banyak benda yang x settle sebenarnya. x settle dari segi perasaan emosi dan bahan.
Bila lama nya tarbiah sepatutny…

Puisi Hujan

Puisi hujan ini telah dinukilkan oleh seorang perempuan dari Indonesia.
Puisi ini jugak menjadi kegilaan akhowat apabila mereka suka menghayati bait2 puisi ini di dalam setiap bulatan cinta Allah.

Puisi

orang-orang dewasa itu aneh
mereka bilang suka hujan
tapi selalu berlindung di sebalik payung
berlindung di bawah atap
bah kan beberapa dari mereka memaki apabila baju mereka basah
mereka tidak benar benar menyukai
hanya di mulut sahaja
tindakan nya tidak

namun
hujan akan tetap turun wlupon di sambut org2 yg menyesali dan tidak menyukai kehadiran nya
hujan akan tetap turun untuk orang-orang yg merindui kehadiran nya
untuk tanaman dan binatang yang memerlukan nya

belajar lah dari hujan
tidak perlukan membazirkan fikiran dan hati memikirkan org2 yg tidak menyukai kita
lebih baik corakkan hati dan fikiran untuk orang-orang yang menghargai kehadiran,mencintai dan menunggu nunggu kita
mesti pon jumlahnya tidak banyak tapi itu membuatkan hidupmu jauh lebih baik
kita tidak akan faham selagi …

Catatan Seorang Mad'u

Catatan Seorang Daie dan Mutarabbi.

Hasil nukilan sendiri yang setelah beberapa tahun ditarbiah dan insyallah meneruskan tarbiah.


BUAT MUROBBI
Terima kasih wahai murobbi
Terima kasih yang sangat sangat terhingga untuk murobbi yang tidak tidur lena memikirkan mutarabbinya.
terima kasih murobbi kerana sentiasa mendoakan kita sentiasa tsabat .
terima kasih wahai murobbi yang begitu faham kehendak mutarabbinya. Murobbi yang sanggup mendengar setiap keluhan dan permintaan anak2 usrahnya. Yang tidak jemu memberi taujihat di dalam usrah yang dibawanya.
yang tidak jemu bertanya keadaan iman anak usrah binaannya.
yang sentiasa mengingatkan kita tentang tugas hakiki di atas muka bumi ini.
Walaupun kita selalu x ambil kisah akan setiap nasihat nya.
Walaupun kita sering rebel dalam erti kata hati kita.lebihkan nafsu berbanding dari Al Hawa.
Selalu rasa diri nak futur atas sebab2 dunia tetapi bila terkenangkan setiap murobbi yang hadir datang dan pergi membuatkan diri masih ada yang ingin mentarb…