Posts

Showing posts from July, 2016

Figura part2

Assalamualaikum. Lately banyak sangat benda Allah uji. Allah uji dengan emosi sendiri. Allah uji jugak dengan kerja. Allah uji jugak dengan family. Allah uji dengan Ketidaksabaran.
Banyak sangat Allah uji sampai tak boleh tahan rasa macam nak block orang yang buat kita stress Banyak sangat Allah uji sampai rasa nak left semua group yang ada. Pastu nangis sorang2 bila balik kerja. tu lah selalu apa yang mampu saya buat.
Kecian dekat orang yang disekeliling lah sebab x berapa nak layan sangat. Kat murobbi dan usrahmate yang x sanggup pun nak share dengan mereka. tapi tulah  ALLAH uji tu tanda Dia sayang kat kita. Allah uji tu tanda Dia nak kita mengadu dengan Dia. Allah uji tu sebab kita makin jauh dengan Dia. Allah.malu sungguh. Terima kasih Ya Allah kerana bersabar dengan hamba Dia..
Allah rindu sebenarnya.
saya ada terbaca buku ibadah sepenuh hati 
part DOA page x ingat
ALLAH tanya kepada Jibril : Wahai Jibril Apakah hamba-hambaku berdoa kepada KU? Jibril pun menjawab :Ya Allah bert…

Figura

Saya suka menulis.

tapi kadang-kadang kena cari masa dan idea apa yang nak saya tulis.

Sebab bila kita tulis tu biarlah ia dari hati kita sebab nak lah orang yang baca itu sampainya ke hati.

bukan jatuh hati yer.jatuh hati dengan pencipta dulu baru manusia itu akan datang.

Tajuk kali nak share pasal figura.

Apa tu figura?

kalau dalam bahasa Inggeris we call it Figure

atau dalam bahasa indonnya Sosok.

SOSOK itu apa sih?

kalau bahasa mudah maksudnya ialah Orang Yang kita Nak Contohi.

Saya rasa semua orang kenal sosok peribadi Beliau.

Beliau adalah orang yang kita nak sangat jumpa kat syurga.

tidak lain tidak bukan ialah OUR PROPHET Nabi Muhamamad S.A.W.

Let tadabur this

"Sesungguhnya pada (diri) Rasulullah itu menjadi contoh yang paling baik untuk (menjadi
ikutan) kamu".
                                                                                                                   (Al-Ahzab 33 :21)

see ALLAH pun ada mention dalam Quran.

dan apa yang kita nak contohi dari F…

fikrah atau ilmu

Lately..

suka lah tengok video ustaz salim al fillah n ustaz Salam dan Amru Khaled (IM Mesir)

Mereka ini adalah figure2 yang fikrahnya sama dengan apa yang saya fikirkan tentang islam itu sendiri.

Bukan sebab mereka ini adalah mendapat title ustaz dan nak berguru pun x semestinya ada title ustaz.

Antara my favourite in list


Lapis-lapis keberkahan-Salim Al Fillah (hopefully ada orang hadiahkan buku ni)


Agar bidadari cemburu kepada mu -Salim Al Fillah


Hati Sebening Air- Amru Khaled


Ibadah Sepenuh Hati- Amru Khaled


Hidup dengan namaMU- Amru Khaled


Pustaka Putih boleh google buku tarbiah yang ditulis Ustaz Qamarul Salam


https://www.facebook.com/pustakabukuputih

untuk buku motivasi di jalan ni perlukan buku-buku kefahaman yang jelas.

Mostly orang beli buku sebab famousnya penulis itu.tapi kita lupa nak check background penulis tu.

Tips untuk membeli buku

1.Lihat siapakah penulis nya

2.Background penulis itu.

3.Apakah fikrah penulis itu? islam atau thaghut

4.Tajuknya

5.Baru pilih nak beli ke tak.

Ramadhan jangan pergi.

Image
Ramadhan ke 28.

Apa perasaan kita nak tinggalkan ramadhan?

Gembira?
Sedih?
Excited?
Suka?

Kalau lah kita x dapat nak describe perasaan kita terhadap sesuatu yang ALLAH bagi tu dengan betul.
maka perasaan kita terdorong lagi dengan perkara yang sama untuk menghadapi ramadhan akan datang.

Dan siapa jamin dia akan bertemu dengan ramadhan akan datang?

Dan siapa jamin dia dah bertemu dengan malam lailatul qadr?

Tiada siapa jamin sebab ajal tu hanya Allah je yang tahu.

perasaan kita mungkin belum betul2 rasa kenapa kita melalui fasa ramadhan.
takut2 kita buat pun sebab manusia lain jugak.

maka perbahuilah niat kita dan kembali lah semuanya kepada Allah.

Alhamdulilah.
tapi saya nak share lah perasaan saya terhadap ramadhan yang bakal beberapa jam sahaja akan meninggalkan kita.perasaan sedih yang kita x tau kita dapat lagi ke tak jumpa bulan yang mulia ini taun depan.:(

.
bila nak habis ramadhan barulah nak hayati lirik2 maher zain ni.
Bulan yang kita rindui tapi bila dia datang kita x buat …