Travel

Assalamualaikum.
Salam Ramadhan ke 19.
Semakin hampir memburu LailatulQard.

Travel is my passion.
But travel is always different when you go different country.
Korea, Hong Kong, Vietnam, Indonesia.

4 buah negara yang telah saya pergi.
tetapi tidak secara keseluruhannya.
Terima kasih kepada partner saya yang sudi bawak saya jalan-jalan kenal negara orang.
Banyak saya belajar dari travel ni
especially the people and the surrounding.
Not forget Muslim 

Secara jujurnya bila kita travel , kita akan betapa susahnya hendak mencari makanan yang halal di tempat orang.itulah struggle nya bila kita di negara orang.

Cuaca yang selalu berubah.kadangkala sejuk hingga boleh mengelupas kulit muka.kadang hujan yang tiba-tiba.bukan mudah ye.tetapi bila kita nak travel .pastikan kita check musim apa yang kita patut hadapi dan selalu check suhu kawasan yang kita akan pergi.

Bahasa.Time travel lah kita boleh improve english kita.seriusly..lagi-lagi bila kita sesat atau nak tanya direction .sememangnya kita perlu communicate dengan orang untuk memudahkan perjalanan kita.
Saya masih ingat masa travel di Hong Kong saya berjumpa dengan orang Ukraine berbahasa indon.time tu saya rasa impress sekali.

Tempat solat.
Masjid di Korea dan Hong Kong tidak menjadi masalah.Masalah bila di ada sesetengah tempat tmpat solatnya bercampur dengan lelaki.itu menjadi struggle kepada sy.pernah berlaku di Indonesia.

Tempat Sejarah.
Sangat rugi bila kita travel tetapi kita tak buat reseach tentang tempat tersebut.contoh museum atau pergi tempat bersejarah untuk tahu apa yang berlaku pada zaman itu.

Subway or Jalan kaki
Subway kat Korea lah paling berselirat yang susah nak fahami.Jalan kaki untuk kuatkan stamina badan.Kalau rasa nak kurus travel sesuai untuk anda.Believe me.

I will share the picture of HK n Korea.
most of my IG




Countinue ...

Comments

Popular posts from this blog

Apa itu Daie?

Allah guide me all the way to your Jannah

Semester Baru